Начало Хранене и диети ПЕТЪР ДЪНОВ РЕЦЕПТИ ЗА ЗДРАВЕ
ПЕТЪР ДЪНОВ РЕЦЕПТИ ЗА ЗДРАВЕ

petar danov receptiУчителят Петър Дънов е един от най-великите лечители на България. Той е предал на поколенията създадената от него система за хранене, прочистване на организма, режим на живот, мислене и чувстване, защото много от болестите идват именно заради подтиснати отрицателни емоции.

 

 

''Две причини произвеждат болести и страдания. Едната е физическа - неправилното хранене и дишане, а втората е психична- неправилно мислене и чувстване. Много от болестите се дължат на смущения в чувствата, а други на смущения на ума. Когато болестите се дължат на умствени смущения, те засягат мускулната система и белите дробове. Когато смущенията са повече от чувствен характер, те засягат сърцето, черния дроб, дихателната система и кръвоносните съдове. Мислите на човека проникват в междумолекулното пространство на мозъчната нервна система, а чувствата - в междумолекулното пространство на нервната система. Ако някой човек не даде възможност на  мисълта си да се реализира, тя ще предизвика взрив в мозъчната нервна система. Ако пък подпуши някое свое чувство, то ще предизвика взрив в симпатичната нервна система'' , пише в една от книгите си Учителят Петър Дънов.

 

Дисхармоничните мисли стават причина за разстройване на мозъчната нервна система, ''подпушените'' чувства разстройват симпатичната нервна система, а постъпките които нарушават душевния комфорт, разтройват мускулната и костната система. Болести като ревматизъм, ишиас, главоболие и др. са резултат от ''подпушване'' в чувствата. Най-добрият лек срещу това е да се освободи пътя на Любовта - към близките. Подтискането на чувствата води и до аномалия във функциите на сърцето, вследствие на което пулсът се изменя.

 

''НЯМА ПО СИЛНА ОТРОВА ОТ ОТРИЦАТЕЛНИТЕ МИСЛИ, ЧУВСТА И СЪСТОЯНИЯ НА ЧОВЕКА. Страхът, омразата, съмнението, подозрението са такива отрови. Те са утайки, които се наслояват в кръвта и я тровят, открил е още през миналия век лечителя.

 

Когато човек се тревожи много, тревогата предизвиква сътресение най-напред на стомашната му система, от там се предава на дробовете, от тях на мозъка и стига до очния нерв. Щом очният нерв отслабне, човек постепенно започва да губи зрението си.

 

Храносмилането освен органичен е и психичен процес. Забелязано е, че добрите мисли и чувства се отразяват благотворно върху храносмилателната система, а лошите - обратно. Лакомството и преяждането разстройват стомашната система. А когато стомахът не работи, и мозъчната система се разстройва.

 

Една от причините за болестите е натрупването на енергия на някои места повече отколкото трябва. Всяка лоша дума се отразява вредно върху черния дроб. Ако той не работи нормално, се разстройва и нервната система, както и храносмилането.

 

Когато не можете лесно да заспите, причината за това е излишната енергия в мозъка. За да се освободите от нея, трябва да правите такива упражнения, чрез които да я отправите по другите части на тялото. Едно такова упражнение е да концентрирате мисълта си към върха на носа и в продължение на 5 минути да измивате краката си с топла вода преди да си легнете, за да накарате част от кръвта да слезе надолу. Щом се увеличи умствената дейност на човека, намалява дейността на физическото му тяло. Тази е причината, задето повечето хора са нервни. За да не се изтощава нервната система, част от умствените сили, трябва да се ''прелеят в сърцето'' - много актуално звучат и днес думите на Петър Дънов.

 

Човекът още не се е научил да ходи правилно - той се тресе, вследствие на което става сътресение на гръбначния мозък. Това сътресение се предава на главния мозък, а от там на цялата нервна система. След това хората се чудят защо са нервни.

 

ТОПЛАТА ВОДА Е ИЗВОР НА ЖИВОТА - ''Липсата на вода в организма прави човека нервен и сух. Той започва да се дразни, става рязък и готов да се сърди и кара с всички. Елексирът на живота е топлата вода. Най-мощното лекарство в света е горещата вода. Чрез нея се отделят токсините от организма. Горещата вода приета на глътки, чисти нервната система от наслоявания, които подпушват мислите и чувствата на човека. Тя го освобождава от напрежението, което нервната система произвежда върху него '' напътства българите още преди столетие Учителя Петър Дънов. За да бъде здрав човек трябва да пие на гладно от 100 до 150 мл. на ден гореща вода. Вода , която съдържа органични примеси, се отразява зле на организма. Човек трябва поне два пъти в седмицата да предизвиква изпотяване чрез пиене на гореща вода, в която може да изстиска няколко капки лимонов сок.

ПЕТЪР ДЪНОВ 

 
отслабване с лепенки