Начало Билки
Билки
Глухарче - билка и красиво цвете
Глухарче билкаПрез ранната пролетта поляните се обсипват с едно прекрасно жълто цвете познато на малки и големи - глухарчето. То е многогодишно тревисто растение, което освен, че всеки един от нас го е издухвал безброй пъти се оказва и изключително полезно.
 
ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА КОПРИВАТА

koprivaКопривата, като се започне от корена и се мине към стъблото, листата, та чак до цветовете, е много полезна. За съжаление обаче в нашето забързано време хората минават покрай копривата, без да й обърнат внимание и посягат към болкоуспокояващите средства с пълни шепи. Често пъти обаче в действителност помагат нашите добри, за жалост потънали в забрава билки.

 
Домашна коприва срещу безплодие и менструация
domashna koprivaДомашната коприва е известна сред ботаниците с латинското име Leonurus Cardiaca L., а сред народа още с имената дяволска уста, наметливо биле, тамянка и пр. Тя се среща в сенчести и влажни места в Европа, Централна Азия и Близкия Изток. С лечебна цел от нея се приготвят отвари, настойки и компреси като се използва надземната част - стъбло, цветове и листа. Домашната коприва се нарича още женска билка, защото помага при различни "женски проблеми" от нередовен и болезнен менструален цикъл до трудно забременяване.
 
МАЩЕРКАТА – ВЪЛШЕБНА БИЛКА

masterkaОсвен подправка мащерката е и целебно растение.

Листата на мащерката са източник на манган, желязо и витамин А. Редовната употреба на пресни листа в салатата  ще ви помогне да  укрепите имунната си система.

 
Жълт кантарион вълшебната билка
жълт кантарионЕдна от най-познатите и същевременно не до там използвана билка в България това е жълт кантарион. Тази билка е разпространена почти из цяла България от равнините до 1800-1900м.н.в. Ако сте пропуснали да си съберете жълт кантарион сами може да си го набавите от всяка дрогерия или аптека.
 
« НачалоПредишна1234567СледващаКрай »

Страница 1 от 7
отслабване с лепенки

Още по темата